Kontakta oss angående utbildning eller om duFrisörskolan erbjuder utbildning behöver validera dina kunskaper kan du som nyanländ med en profession inom frisöryrket ta kontakt med arbetsförmedlingen så hjälper dom dig.

CEO
Abbas Ridha
abbasalnori@gmail.com
Tel: 072-3951208

 

 

Bannerpurple

Fyll i formuläret och välj någon/några av kryssrutorna! Tack

Bannerpurple

Frisöryrkets historia

Ursprungligen var herrfrisörerna barberare och hade som uppdrag att, inom sitt skrå, i städerna sköta männens hår och skägg, samt att i någon mån bidra till männens hygien genom badverksamhet.

Då barberarna hade skarpa instrument som rakknivar fick de också behandla sår och skador där kniven behövdes för läkning. Barberarna medföljde styrkorna under krig samt bistod officerare och soldater med fältsjukvård. De utförde då ingrepp som att öppna bölder, amputera lemmar samt förlösa kvinnor som följt männen i strid och inte kunde klara att förlösas själva.

I Sverige ledde de stora dödstalen i Finska kriget mot Ryssland 1808-1809 till ett beslut om att ge barberarna bättre utbildning av medicinskt skolade akademiker vid universiteten. Karolinska institutet grundades och Collegium chirurgicum bildades. Efter visst motstånd fick de nyutbildade kirurgerna titulera sig läkare, efter dispyter med de akademiska medicinska läkarna, som också hade skråliknande avtal med kungen om sin verksamhet.

Källa: Wikipedia

Bannerpurple